< Takaisin

Parhaat vinkit Iso-Syötteen ruskaan

Iso-Syötteen upea ruska

Iso-Syötteen syksy on vertaansa vailla, kun ruskan upeat värit hehkuvat pehmeässä auringonvalossa ja raitis syyssää kutsuu niin retkeilijöitä, pyöräilijöitä kuin sienestäjiäkin luontoon. Syksy onkin erinomaista aikaa harrastamiseen, ja me suomalaiset olemme siinä mielessä onnekkaita, ettei meidän tarvitse lähteä kauas nauttiaksemme syksyn ainutlaatuisista väreistä. Iso-Syötteellä ruska on parhaimmillaan syys-lokakuussa, jolloin tunturin maaruska leiskuu punaisena, lehtipuut hohtavat kullankeltaisina ja suoalueet loistavat kirjavina. Alueelta löytyy paljon upeita luontokohteita ruskan ihailuun! Lue alta parhaat vinkit ruska-ajalle.

Parhaat päiväretkikohteet Syötteellä

1. Teerivaaran kierros

4,5 kilometrin mittainen Teerivaaran kierros on täydellinen päiväretkikohde niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin retkeilijälle. Reitti on helposti saavutettavissa KIDE Hotellilta, ja se sopii hyvin myös perheiden syyspäivän viettoon. Teerivaaran eteläinen huippu tarjoaa mahtavat maisemat ruskan ihailuun sekä tuvan retkieväiden nautiskeluun.
Lue lisää

2. ahmakallion näköalatorni

Ahmakallion näköalatornin näkymä palkitsee nousijan. 400 metriä merenpinnan yläpuolella olevalta Ahmakalliolta avautuu ruskanloisteinen kansallispuiston vaaramaisema kaikessa komeudessaan. Näköalatornin saavuttaa parhaiten patikoiden ensin Syötteen luontokeskukselta Ahmatuvalle ja kipuamalla sitten muutaman kilometrin matkan Ahmakalliolle. Kokonaisuudessaan reitti on pituudeltaan noin 20 kilometriä, joten se sopii hieman kokeneemmalle retkeiljälle. Näköalatornille pääsee myös Jaaskamon suunnalta Lomaojan laavun tuntumasta, josta on reittiä pitkin matkaa tornille noin 5 km.
Tarkemmat ohjeet

3. Vattukuru

Vattukuru on mukava koko perheen päiväretkikohde syksyllä. Vattukurussa kulkee reilun 2 kilometrin mittainen luontopolku, jonka ruska-ajan hienouksiin kuuluvat erityisesti kirjavat rinnesuot. Lyhyehkön reitin varrelta löytyy monen tyyppistä luontoa ja se tunnetaan myös kauniista maaruskastaan.
Tutustu Vattukuruun

4. huipun polku ja näköalatasanne

Huipulta on aina hyvät maisemat! Niin myös syksyisin ruska-aikaan. Iso-Syötteen tunturi peittyy syksyllä upeasta, punaisena leiskuvasta maaruskasta sekä tuulessa huojuvista kellanruskeista heinistä. Huipun näköalapaikalta avautuu myös erityisen hienot näkymät Syötteen kansallispuiston maisemiin.
Lue lisää

5. Ketun kevennys

Ketun kevennys on hauska maastopyöräilyreitti, jonka pituutta voi säätää oman mielensä mukaan aina 5 kilometristä 22 kilometriin. Reitti on maastoltaan vaihtelevaa ja siitä erityisen hauskan tekevät kuivalla mäntykankaalla mutkittelevat serpentiinipolut. Ruska-aikaan reitin hienouksia ovat erityisesti laajat ja kirjavat suoalueet.
Katso tarkemmat reittiohjeet

6. Syötteen kierros

Jo klassikoksi noussut 19 kilometrin mittainen Iso-Syötteen ympäri kiertävä Syötteen kierros on varmasti alueen suosituin maastopyöräilyreitti, joka ihastuttaa jokaisena vuodenaikana. Ruska-aikaan Syötteen kierroksen helmiä ovat värikkäät suoalueet, joita pääsee ihailemaan vastikään uusituilta, pyöräilyyn sopivilta hieman leveämmiltä pitkospuilta.
Lue lisää

Maastopyöräilyä Syötteen ruskamaisemissa
Syksyn on harrastamisen ja maastopyöräilyn kulta-aikaa. Syötteen maastopyöräilyreiteille soveltuvat parhaiten leveärenkaiset fatbiket sekä jousitetut maastopyörät. Jos retkestä haluaa hieman leppoisamman, kannattaa valita sähköpyörä.

Lähialueiden upeat ruskakohteet

1. PYHITYS

Taivalkosken pohjoisosassa sijaitseva Pyhitys on Syötteen kansallispuiston korkein vaara, jonka puuttomalta huipulta on syyspäivänä upeat näkymät Kostojoelle ja Kostojärvelle. Pyhityksen huipulle vievä polku on melko tiukkaa nousua, mutta 422 m korkealta vaaralta silmänkantamattomiin jatkuva erämainen metsämaisema palkitsee. Vaaran laelle on pysäköintialueelta (Vaarakyläntie 235–241) noin 2 kilometriä, ja reitin puolivälissä on laavu.
Katso tarkemmat reittiohjeet

2. Rytivaaran kruununmetsätorppa

Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Iso-Syötteeltä sijaitseva Rytivaara on vierailemisen arvoinen retkikohde. Alueella kulkee 10 kilometrin mittainen retkeilyreitti, Rytivaaran kierros, jonka varrelta löytyy vaikuttavien suo- ja niittyalueiden lisäksi historian havinaa. Jälkiä on nähtävissä niin vanhasta niittykulttuurista kuin kaskihistoriasta, ja Rytivaaran kruununmetsätorppa on kuin aikahyppy menneeseen. Rytivaaran kierros lähtee Ukonvaaran pysäköintialueelta ja kulkee ympyräreittinä.
Lue lisää

3. Kaunislampi

Nimi kertoo jo paljon! Kaunislampi on nimensä mukaisesti kaunis, kirkasvetinen rotkolampi, joka sijaitsee suojellulla aarnialueella noin 35 kilometriä Iso-Syötteeltä. Kaunislammen ympäri kiertää reilun 6 kilometrin mittainen reitti, jossa rotkolammen pieniltä jyrkänteiltä pääsee ihailemaan kullankeltaisia lehtipuita sekä muita ruskanvärejä. Reitin varrelta löytyy päivätupa eväiden syöntiin.
Tutustu tarkemmin

Tustustu myös muihin Syötteen alueen retkeily- ja maastopyöräilyreitteihin

Syötteen reittikartasto

Syötteen suot ovat upeimmillaan ruska-aikaan
Luontoretkille kannattaa pakata mukaan esimerkiksi paperipussi herkullisten syyssienien varalta. Niistä on ihana kokkailla hotellihuoneessa lämpimiä herkkuja aktiivisen ulkona vietetyn päivän jälkeen.

Varaa ruskalomasi KIDE Hotellista, Iso-Syötteen sydämestä 🧡

KIDE Huone alk. 99 € / yö