< Takaisin

Kesäinen Iso-Syöte

Iso-Syöte on monipuolinen kohde myös talvisesongin ulkopuolella. Alueella ja sen lähiympäristössä on paljon nähtävää ja koettavaa niin paikallisille kuin vierailijoillekin. Tähän artikkeliin on koottu tietoa ja vinkkejä parhaista kesätekemisestä sekä retkikohteista Iso-Syötteellä ja sen lähiseuduilla.

Pyöräily

Iso-Syötteellä voi harrastaa monipuolisesti erilaisia aktiviteetteja, joista pyöräily lienee yksi suosituimmista. Syötteen kansallispuistosta löytyy laajasti erilaisia pyöräilyreittejä, niin maaston kuin kilometrienkin puolesta, upeita maisemia unohtamatta. Kesäinen kansallispuisto tuo esiin Suomen kauniin luonnon parhaat puolet ja helpoimmille reiteille kannattaa lähteä vaikka maastopyöräily olisikin vielä tuntematon aluevaltaus. Kaikki pyöräilyreitit on merkitty puihin pinkeillä maalimerkeillä.

Lue lisää pyöräilystä ja reiteistä

Vinkki: Pytkynharjun korkein kohta on yksi alueen ”Instagrammattavimmista” paikoista. Upea keloutuva mänty ja maisemat harjulta kahteen vesistöön maksavat takuulla harjulle kiipeämisen vaivan. Tämä kohta harjua kohoaa aivan Kellarilammen laavun lähistöllä.

Retkipaikat

Syötteeltä löytyy monipuolisesti erilaisia reittejä, joista patikointireittejä alueella on yli 100km edestä. Vaihtoehtoja on päiväreiteistä yhden tai useamman yön retkiin sopiviin reitteihin. Alueen kävelyreitit on merkitty keltaisilla maalimerkeillä. Myös perheen pienimmät ja liikuntarajoitteiset on huomioitu, ja osa reiteistä on kuljettavissa pyörätuolilla tai lastenvaunuja työntäen.

Alueelta löytyy myös 22 km mittainen opastettu melontareitti, jolle on mahdollista vuokrata kanootti esimerkiksi Syötteen Eräpalveluilta.

Erinomaisia kävelyretkikohteita ovat alueelta löytyvät kodat, laavut ja tuvat, jotka sopivat esimerkiksi koko perheen päiväretkille. Kannattaa tutustu myös lähiseudun luonto- ja retkinähtävyyksiin, joista lisää alapuolella.

Vinkki: Kellarilammen laavu on oiva retkikohde perheille. Laavu on kilometrin mittaisen, helppokulkuisen kävelyreitin varrella. Taustalla kohoaa upea Pytkynharju, jonka huipulle kannattaa kiivetä ihailemaan maisemia. Reitin lähtöpiste: Rytinkisalmentie 1822, Pudasjärvi.

Lähiseudun nähtävyydet

Myös Iso-Syötteen lähialueilta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa. Ihasteltavaa ja ihmeteltävää riittää esimerkiksi Ranuan eläintarhassa. Ranua Zoo sijaitsee vain noin tunnin ajomatkan päässä KIDE Hotellilta ja on erinomainen päiväretkikohde kaiken ikäisille ja mielisille lomailijoille.

Livojärvi, joka tunnetaan myös Lapin rivierana on kaunis ja suosittu kesäkohde. Tätä paikkaa on mahdotonta kuvailla sanoin, mutta saadaksesi jonkin käsityksen, sulje silmät. Nyt kuvittele itsesi autoon ja autosi tielle, jolla ajaminen tuntuu ja näyttää siltä, kuin ajaisit vetten päällä. Pysähdyt, ympärilläsi on loputon rantaviiva täynnä kultaista, jalkapohjia polttelevaa hiekkaa ja uskomattoman kirkasvetinen järvi, jonka pikkukalojen elämää voit seurata vaikka uimapatjalla köllötellessä.

Lue lisää Livojärvestä 

Pyhitys on Taivalkoskella sijaitseva upea näköalapaikka, jonka paljaalta huipulta aukeaa henkeäsalpaava maisema Kostojärvelle. Hyvällä säällä Pyhityksen huipulta voi erottaa idässä sijaitsevan Rukatunturin, pohjoisen suunnassa komeilevan Riisitunturin ja lännessä Iso- ja Pikku-Syötteen tutut huiput.

Lue lisää Pyhityksestä 

Myös Taivalkoskella sijaitseva retkikohde Soiperoinen on kuin suoraan lapsuuden satukirjoista. Uskomattoman kirkasvetiset järvet ovat MUST retkikohde! Soiperoinen onkin erinomainen päiväretkikohde perheille ja tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet niin uimareille, geokätköilijöille kuin vain luonnonmaisemista nauttiville retkeilijöillekin. Soiperoiselta löytyy kaksi luontopolkua ja kolme taukopaikkaa, joissa voi pysähtyä vaikka paistamaan makkaraa.
Osoite: Soiperoisentie 57-59, 93400 Taivalkoski

Lue lisää Soiperoisesta

Vinkki: Soiperoisen kristallinkirkkaat vedet kutsuvat pulahtamaan, pakkaa mukaan uikkarit!

Iso-Syöte Bike Park

Pari kesää sitten Iso-Syötteelle avattu hissipyöräilypuisto Iso-Syöte Bike Park tarjoaa elämyksiä kaikille vauhdinystäville. Hissipyöräily on pyöräilyä, jossa hissi vie pyöräilijän ylös tunturin huipulle, josta pyöräilijä laskee lajiin tarkoitetulla pyörällä reittejä pitkin alas. Rinteistä löytyy monipuolinen kattaus erilaisia ja eritasoisia reittejä, jonka ansiosta tämä hurjalta näyttävä laji sopii myös aloittelijoille.

Lue lisää Iso-Syöte Bike Parkista 

Vinkki: Bike Parkin saloihin pääsee tutustumaan mukavasti ja huolettomasti ohjaajan kanssa joka lauantai. Kurssin hinta on 89 € ja se sisältää ohjauksen lisäksi välineet ja hissilipun.

Muut alueen aktiviteetit

Viime vuosina suosiotaan kasvattanut frisbeegolf on rantautunut myös Syötteen maisemiin. Alueelta löytyy 2 erillistä, 18 väylän rataa. Ensimmäinen radoista löytyy Luontokeskukselta ja toinen vähän matkan päästä Pikku-Syötteeltä.

Pudasjärveltä ja Syötteen alueelta löytyy myös lukuisia geokätköjä, joiden etsiminen on paitsi hauskaa, myös täydellinen tekosyy viettää hetki luonnossa ja katsella maisemia ihan erityisen tarkasti! Geokätköily on erittäin matalankynnyksen laji ja helppo aloittaa, vaikka aiempaa kokemusta harrastuksen parista ei löytyisi laisinkaan. Erilliset varusteet eivät ole välttämättömiä ja kaikki tieto mitä tarvitset on löydettävissä netistä ja/tai sovelluksista. Lue lisää geokätköilystä täältä.

Vinkki: Syötteen Eräpalvelut tarjoavat ohjattuja retkiä ja vuokraavat melontavarusteita.

River tubing on elämys, joka ei jätä ketään kuivaksi – kirjaimellisesti! Tässä lajissa lasketaan noin 5 km matka Pärjänjokea ja sen koskia pitkin yhdenistuttavalla ”kanootilla”. Matkalta löytyy niin rauhallisia virtoja kuin koskipätkiäkin. Aktiviteettiin ei ole ikärajoituksia, mutta osallistujalta edellytetään uimataitoa.

Lue lisää river tubingista 

Vinkki: Syötteen alueella kulkevasta Pärjänjoesta voi napata taimenen, harjuksen, siian, hauen tai ahvenen.

Onko kesä lainkaan kesä, jollei vähintään kerran pysähdy lammen rantaan kalalle? Jokamiehenoikeuksilla ongit kansallispuiston lammissa. Jos sinulta löytyy viehelupa, voit kalastaa myös perholla tai vieheellä valtion vesillä. Virtavesissä kalastaminen on luvanvaraista ja lupia voi ostaa esimerkiksi Luontokeskukselta.

Lue lisää kalastuksesta Pärjänjoella

Uimapaikat

Voittaako mikään sitä tunnetta, kun oikein kuumana hellepäivänä saa riisua ylimääräiset yltä ja sukeltaa ihanan viileän veden syleilyyn? KIDE Hotellissa majoittuville lähin uimapaikka löytyy suoraa hotellin takapihalta Luppovedeltä, laitureineen ja hiekkarantoineen. Toinen erinomainen uimapaikka on noin vartin ajomatkan päässä oleva Kovalampi ja hieman kauempaa, noin 20 km päästä löytyy Kangasjärven uimaranta. Ylempänä mainitut Livojärvi ja Soiperoinen ovat myös mainioita uimaretkikohteita!

Katso kartalta