< Takaisin

Syöte on pyöräilijöiden mekka

Tähän artikkeliin on koottu tietoa Syötteen virallisista pyöräilyreiteistä, mistä saat vuokrattua maastopyörät alle ja lisäksi hyödyllisiä videoita, linkkejä ja lähteitä, joista voi katsoa lisätietoa reiteistä ja muusta tarpeellisesta pyöräilyretkeä varten.

Maastopyöräilijän Syöte

Syöteellä voi harrastaa monipuolisesti kesäaktiviteetteja, joista pyöräily on varmasti suosituin laji. Vaikka tuleva kesä on poikkeuksellinen monella tapaa, pyöräilyreitit ovat normaalisti avoinna ja pyöräily on edelleen turvallista. Syötteen kansallispuisto on tunnettu kirjavista maisemistaan ja vaihtelevista pyöräilyreiteistään. Kansallispuisto puhkeaa kukkaan kesällä, tunturimaisemat saavat uudenlaisen sävyn ja kesäiset maisemat heräävät loistoonsa. Maastopyöräreitit kulkevat metsäisiä polkuja pitkin osittain Syötteen kansallispuiston sekä Iso-Syötteen retkeilyalueen maastoissa. Syötteen luonto on kerrassaan upea elämys!

Reiteillä on runsaasti korkeuseroja ja monipuolisia maastoja hiekkakankaista aapasoihin. Pyöräreitit sopivat kokeneemmille konkareille, jotka hakevat haastavampia ja fyysisesti raskaampia reittejä, mutta myös aloittelijoille löytyy leppoisampia reittejä. Esimerkiksi Syötteen kierros on aloittelijoille sopivaa maastoa. Tieosuuksia reiteillä ei ole juuri lainkaan.

Pyörien vuokraus

Maastopyöriä saa vuokrattua Iso-Syötteen vuokraamosta. Pyörävuoka on 40€/päivä tavalliselle läskipyörälle eli fatbikelle.

Myös e-fatbike on vaihtoehto perinteiselle fatbikelle. E-fatbike on sähköläskipyörä, jossa sähkö keventää pyöräilijän kuormitusta. E-fat sopiikin niille, jotka haluavat taittaa matkaa leppoisasti. Matkaa voi taittaa sähköpyörällä huomattavasti enemmän kuin tavallisella läskipyörällä, ja fyysisen suorituksen sijaan voi keskittyä maisemien ihailuun. Enemmän haastetta ja urheilua kaipaaville tavallinen läskipyörä on sopiva kulkupeli.

Reitit

Virallisesti Syötteen maastopyöräilyreitit lähtevät Syötteen luontokeskukselta.

Syötteen pyöräilyreitit:

Lähtöpaikka: Syötteen luontokeskus, Erätie 1, Syöte

Katso kuvaukset ja lisätiedot reiteistä luontoon.fi sivuilta. Klikkaa sivulle tästä.

Katso video kuuluisasta Syötteen kierroksesta tästä.

Myös Iso-Syötteen eturinteiden tuntumasta pääsee suoraan pyöräilyreiteille. Ylläolevalla luontoon.fi sivulla on myös kartta, johon on merkitty alueen laavut. Huomioi, että autiotuvat ovat suljettu toistaiseksi. Neljä reittiä ovat yhteydessä toisiinsa, ja reitit on opastettu ruskeapohjaisin tienvarsiviitoin. Maastossa reitit on merkattu pinkeillä maalimerkeillä. Pyöräreittien varsilta löytyy runsaasti mukavia taukopaikkoja, kuten Kellarilammen laavu sekä Taimenmutkan autiotupa. Myllyn sekä Portinojan laavulla voi tankata raikasta vettä läheisistä puroista.

PRO TIP: Kellarilammen laavu on hieno paikka, jossa kannattaa pysähtyä!

Syötteen pyöräilytapahtumat

Syötteellä järjestetään monenlaisia pyöräilytapahtumia, joista isoin on Syöte MTB. Syöte MTB-reitti haastaa kokeneemmankin pyöräilijän. Huomaa, että osa tapahtumista on poikkeuksellisesti peruttu kesällä 2020.

Katso lisää Syöte MTB:stä heidän omilta sivuiltaa. Klikkaa sivulle tästä.

Katso Syöte MTB:n tarkka reittikuvaus tästä.

Syötteen luontokeskus

Luontokeskukselta voi hakea fyysisiä karttoja mukaan pyöräreissulle. Katso luontokeskuksen aukioloajat ja tulevan kesän suunnitelmat alla olevasta linkistä.
Klikkaa luontokeskuksen sivuille.

Lisäksi Luontokeskuksen Facebook-sivulta löytää ajankohtaisia päivityksiä.
Klikkaa FB-sivuille.

Huomaa, että kansallispuistoalueella pyöräily on sallittu vain merkityillä pyöräilyreiteillä. Antoisia pyöräretkiä! Pyörävuokran yhteydessä kannattaa kysyä myös paikallisilta heidän lempipaikkoja mitkä kannattaa käydä katsastamassa.